Projektový den v 1. třídě – Kukuřičáci

Když se řekne kukuřice, každému z nás se vybaví něco jiného – popcorn, pole s vysokými rostlinami či žlutá zrnka na talíři. Jak to s tou kukuřicí vlastně je, se snažili zjistit naši prvňáčci.

První vyučovací hodinu nás čekal brainstorming na téma kukuřice. Pak jsme dostali před sebe hromádku kukuřičných zrn, která jsme se snažili popsat všemi smysly, a nakonec jsme z nich vyskládali ve dvojicích písmeno O, které jsme zrovna probírali.

O přestávce nás čekala ke svačince veselá pohádka Růžový Panter v kukuřici.

V matematice jsme počítali zrníčka kukuřice, porovnávali jejich množství, tvořili slovní úlohy a příklady. Odměnou nám byla ochutnávka kukuřičného zrníčka.

Během velké přestávky jsme si udělali výstavku výrobků z kukuřice – a to ať už vlastních či těch, které můžeme nakoupit v obchodě. V prvouce jsme ji pak využili k prezentaci. Tam jsme také ochutnávali a poznávali jednotlivé výrobky – největším překvapením byla žlutá kukuřice z plechovky. Její zpracování od kukuřičného klasu až po konzervu jsme si pustili na krátkém videu.

A na závěr jsme si vyrobili vlastní kukuřičný klas v pracovní činnosti, a to s pomocí papíru, lepidla a kukuřičného šustí.

Celý den byl moc fajn a jak se to dětem líbilo? To asi vystihuje věta jednoho žáčka na rozloučenou: „A paní učitelko, zítra budeme mít taky kukuřičný den, že?“…

Mgr. Markéta Hanková