Návštěva České národní banky

Praha 30.5.2019

Zadarmo neexistuje

Zadarmo totiž vždy musí někdo zaplatit.

Tak jsme se s žáky 9.ročníku vydali do Prahy do České národní banky, která je výhradní vydavatelem českých bankovek a mincí.

Letošní prohlídka expozice Lidé a peníze byla obohacena o vystavenou Českou vysokohmotnostní minci, která je největší zlatou mincí v Evropské unii a druhou největší zlatou mincí na světě. Mince byla vyrobena ke 100. výročí vzniku československé koruny, má nominální hodnotu 100 milionů korun českých a váží 260 kg. ČNB ji nechala vyrobit ze svých vlastních zásob zlata.

Žáci získali jedinečné informace k peněžnictví v českých zemích, které v takto ucelené formě nelze jinde najít.

Národ sobě

Jsou slova, která lze spatřit nad oponami Národního divadla. Nápis  spolu s Hynaisovou oponou je připomenutím na občany, kteří darovali peníze na výstavbu budovy. Bohužel se tato opona spouští vždy 15 minut před představením.

V průběhu asi hodinové prohlídky jsme se seznámili s historií budování ND, obdivovali malby Mikoláše Alše i Františka Ženíška, 2 tuny těžký lustr s 260 lampičkami, a vlastně všechny prostory, na kterých jsme mohli být – od suterénu až po terasu nad 2. balkónem s překrásným výhledem na Pražský hrad, Vltavu i Václavák a to za azurového počasí.

I když mnozí ze zúčastněných v budově byli poprvé, jsem přesvědčena, že ne naposled.