Celostátní finále družstev v řešení sudoku

Celostátní finále

soutěže tříčlenných družstev v řešení sudoku

Tuto hru vymyslel Howard Garns v roce 1979 a publikoval ji v pod názvem „Number Place“. Své velké obliby se dočkala v Japonsku, odkud se později vrátila zpět pod názvem „sudoku“

V polovině února 2006 se v Brně v tomto sportu konalo první mistrovství České republiky. První oficiální titul mistra republiky získala žena, jednatřicetiletá Jana Tylová z Ústí nad Labem. V březnu Tylová na prvním mistrovství světa v italském městě Lucca porazila všech 87 soupeřů z dvaadvaceti zemí a stala se tak historicky první mistryní světa. 

Naše škola nezůstala pozadu. Od školního roku 2006/2007 pořádá celoškolní soutěž ,,O nejrychlejšího řešitele sudoku“ a od školního roku 2012/2013 i okresní kolo. Díky sponzorům – firmám Ostroj, Model, a Boris Peterek, bp service – je pro žáky soutěž zajímavá.

Družstvo ve složení Eliška Harasimová – 9.A, Natálie Supová – 9.C a Eva Martikánová –  6.C se na základě dosažených bodů v oblastním kole probojovalo do celostátního finále mezi 17 nejlepších týmů základních škol.

Třetí ročník finále se uskutečnil v úterý 4. června 2019 ve Sciencentrum VIDA v Brně a organizovala jej Hráčská asociace logických her a sudoku – HALAS.

Ve čtyřech kolech se řeší různé typy sudoku, vždy se boduje správnost, obtížnost i rychlost. Naše děvčata získala 935 bodů a umístila se na výborném

6. místě.

Byla tak ohodnocená diplomem a věcnými cenami.

Děkuji děvčatům za vynikající reprezentaci školy, za přípravu na soutěž i za brzké vstávání.

Libuše Martínková